Privacy Policy


PRIVACY POLICY

(last revised on 01 July 2020)

AdventistGiving Malaysia is a fund collection platform managed by Seventh-Day Adventist Corporation (M) Bhd (“SDAC”). SDAC is committed to complying with the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”) of Malaysia. This Privacy Policy Statement sets out how SDAC collects and uses your personal data. It also sets out the measures that we put in place with regards to personal data protection. SDAC may revise this Privacy Policy from time to time, as it may deem necessary. By accessing or continuous use of AdventistGiving Malaysia website after any amendments to this Privacy Policy, you agree to be bound by this Privacy Policy as may be revised or amended.

  1. COLLECTION AND USE
  • 1.1  Personal Data collected: In using AdventistGiving Malaysia website, you may/may be required to provide personal information including but not limited to your name, gender, telephone number, address, e-mail address, identity verification information (such as images of your government issued ID, passport, national ID card, or driving license), financial information (such as your bank account or credit card information), IP address, or any other information which may identify you (“Personal Data”).

  • 1.2  Usage of Personal Data: Such Personal Data may be used to:
    • (a)  enable you to access and use AdventistGiving Malaysia website; and
    • (b)  send you emails, SMS or other form of communication which is related to your use of AdventistGiving Malaysia website, to send you relevant materials which we think you may be interested in from time to time. You can at any time decide to unsubscribe from our mailing list and to stop receiving materials via the links in such communication or byemailing us at nocomms@adventist.org.my.

  • 1.3  Other Information: We also collect information about your interactions with SDAC such as the pages or content you view, your searches, the time spent on those pages, items and information searched for on AdventistGiving Malaysia website, access times and dates, and other statistics and actions on the AdventistGiving Malaysia website. We may use cookies and other similar technologies to collect such information and we may use such information to better understand AdventistGiving Malaysia website traffic patterns and to optimize AdventistGiving Malaysia website experience. We may also use Google Analytics to help us understand how you use the AdventistGiving Malaysia website --you can read more about how Google uses your Personal Information here: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/. You can also opt-out of Google Analytics here: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

  • 1.4  Payment Transaction Information: Where payment gateways/systems are used on AdventistGiving Malaysia website, information related to your payment transactions through the AdventistGiving Malaysia website will be collected. Such information includes the payment instrument used, date and time, payment amount, email address, bank account number information, and other related transaction details. This information is necessary to enable you to use certain features of AdventistGiving Malaysia website. Personal information and donation details provided are kept confidential. All information which you provide to payment gateways/systems are subject to their terms of use and privacy policies.

  • 1.5 SDAC will never send emails asking for personal or account information such as passwords or credit card numbers.

2. LINKS TO OTHER SITES
  • 2.1 We may provide links to other websites or apps that we do not control, these include those of our service professionals and payment gateways/systems. We do not assume responsibility for the privacy practices, products, services or any other content of any websites or pages that is not under our control. We do not bear any responsibility for any actions or policies of third-party service providers or websites. Moreover, we disclaim all responsibility for the subsequent use of an email address or any other personally identifiable information you have provided to an affiliate or any other website we might link to that is not under our control. You are advised to check the privacy policies of those websites and service providers.

3. DISCLOSURE
  • 3.1  We do not sell, distribute or lease Personal Data or information that you provide or which SDAC otherwise comes by to third parties unless required by law, or with your permission.

  • 3.2  We may however disclose or transfer Personal Data or information to any professional, third party service providers to us, who are formally engaged by us to help us make available and provide the AdventistGiving Malaysia website and all related functions and features.

  • 3.3  We may also share your Personal Data to comply with applicable laws and regulations, to respond to a subpoena, search warrant or other lawful request for information we receive, or to otherwise protect our rights.

4. PROTECTION OF INFORMATION
  • 4.1 SDAC is committed to take all reasonable and practical steps to ensure that any personal information or data that we collect or come into possession of is protected against loss, misuse, abuse, modification or any unauthorised or accidental use, access, disclosure, modification, alteration or destruction. We ensure that all Personal Data collected will be safely and securely stored. We protect your personal information by restricting access to Personal Data, maintaining and implementing measures to prevent unauthorised computer access and securely destroying and/or deleting your personal information when it is no longer needed.

5. CONTACT INFORMATION FOR ACCESS, CORRECTION AND ENQUIRIES
  • 5.1 You may request for access to, or request for rectification or correction of your Personal Data (subject to payment of fees, if applicable), or limit or cease the processing of your Personal Data by SDAC, as the case may be, subject to the exceptions and restrictions as may be contained under the applicable law. If you wish to do so, please contact:

  • Attn: Office of the Secretariat

  • Tel: 603 7984 7995 E-mail: secretariat@adventist.org.my You may also contact SDAC via the above contact details if you have any inquiries or complaints in respect of your Personal Data provided to SDAC.

  • 5.2  Please note that SDAC has the right to refuse your request to access and/or make any correction to your Personal Data to the extent permitted under the applicable law.

  • 5.3  In the event of any change in your Personal Data, you are obliged to promptly contact and notify SDAC via the contact details set out in paragraph 5.1 above.

6. GENERAL
  • 6.1  SDAC reserves the right to amend or modify this Privacy Policy from time to time.

  • 6.2  This Privacy Policy is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between this English version and the Bahasa Malaysia version, this English version shall prevail.


POLISI PRIVASI

(terakhir dipinda pada 01 Julai 2020)

AdventistGiving Malaysia adalah platform pengumpulan dana yang diuruskan oleh Seventh-Day Adventist Corporation (M) Bhd (“SDAC”). SDAC berusaha untuk mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("PDPA") Malaysia. Kenyataan Polisi Privasi ini menetapkan bagaimana SDAC mengumpul dan menggunakan data peribadi anda. Ia juga menetapkan langkah-langkah yang kami buat berkaitan dengan perlindungan data peribadi. SDAC boleh meminda Polisi Privasi ini dari semasa ke semasa, sebagaimana yang difikirkan perlu. Dengan mengakses atau meneruskan penggunaan laman web AdventistGiving Malaysia selepas apa-apa pindaan kepada Polisi Privasi ini, anda bersetuju untuk terikat dengan Polisi Privasi ini sebagaimana yang telah dipinda.

1. KOLEKSI DAN PENGGUNAAN
  • 1.1  Data Peribadi yang dikumpul: Dalam menggunakan laman web AdventistGiving Malaysia, anda mungkin perlu memberikan maklumat peribadi termasuk tetapi tidak terhad kepada nama, jantina, nombor telefon, alamat, alamat e-mel, maklumat pengesahan identiti (seperti imej ID kerajaan, pasport, kad pengenalan diri atau lesen memandu), alamat IP, atau sebarang maklumat lain yang mungkin mengenal pasti anda ("Data Peribadi").

  • 1.2  Kegunaan Data Peribadi: Data Peribadi tersebut boleh digunakan untuk:
    • (a)  membolehkan anda mengakses dan menggunakan laman web AdventistGiving Malaysia; dan
    • (b)  menghantar e-mel, SMS atau bentuk komunikasi lain yang berkaitan dengan penggunaan laman web AdventistGiving Malaysia, untuk menghantar bahan relevan yang kami fikir anda mungkin berminat dari semasa ke semasa. Anda boleh pada bila-bila masa membuat keputusan untuk berhenti melanggan senarai kami dan berhenti menerima bahan melalui pautan dalam komunikasi tersebut atau dengan menghantar e-mel kepada kami di nocomms@adventist.org.my.

  • 1.3  Maklumat Lain: Kami juga mengumpul maklumat mengenai interaksi anda dengan SDAC seperti halaman atau kandungan yang anda lihat, carian anda, masa yang digunakan untuk menyelari halaman, item dan maklumat yang dicari di laman web AdventistGiving Malaysia, masa akses dan tarikh, dan statistik dan tindakan lain pada laman web AdventistGiving Malaysia. Kami mungkin menggunakan “cookie” dan teknologi lain yang serupa untuk mengumpul maklumat tersebut dan kami boleh menggunakan maklumat sedemikian untuk lebih memahami “traffic patterns” laman web AdventistGiving Malaysia dan mengoptimumkan pengalaman laman web AdventistGiving Malaysia. Kami juga boleh menggunakan Google Analytics untuk membantu kami memahami bagaimana anda menggunakan laman web AdventistGiving Malaysia - anda boleh membaca lebih lanjut mengenai bagaimana Google menggunakan Maklumat Peribadi anda di sini: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy /. Anda juga boleh “opt-out” dari Analitis Google di sini: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

  • 1.4  Maklumat Urus Niaga Pembayaran: Di mana “payment gateways/systems” digunakan pada laman web AdventistGiving Malaysia, maklumat yang berkaitan dengan transaksi pembayaran anda melalui laman web AdventistGiving Malaysia akan dikumpulkan. Maklumat tersebut termasuk instrumen pembayaran yang digunakan, tarikh dan masa, jumlah pembayaran, alamat e-mel, maklumat “bank account number”, dan butiran transaksi lain yang berkaitan. Maklumat ini diperlukan untuk membolehkan anda menggunakan ciri-ciri tertentu laman web AdventistGiving Malaysia. Maklumat peribadi dan maklumat sumbangan yang diberikan dirahsiakan. Semua maklumat yang anda berikan kepada gerbang / sistem pembayaran tertakluk kepada “terms of use” dan polisi privasi mereka.

  1. 1.5  SDAC tidak akan menghantar e-mel yang meminta maklumat peribadi atau akaun seperti kata laluan atau nombor kad kredit.

2. PAUTAN UNTUK SITUS LAIN
  • 2.1 Kami mungkin menyediakan pautan ke laman web atau aplikasi lain yang kami tidak mengawal, ini termasuk profesional perkhidmatan kami dan “payment gateways/systems”. Kami tidak bertanggungjawab untuk amalan privasi, produk, perkhidmatan atau sebarang kandungan laman web atau halaman yang tidak dikawal oleh kami. Kami tidak bertanggungjawab terhadap sebarang tindakan atau dasar pembekal perkhidmatan atau laman web pihak ketiga. Kami menafikan semua tanggungjawab untuk kegunaan selanjutnya alamat e-mel atau apa-apa maklumat lain yang dapat dikenal pasti peribadi yang telah anda berikan kepada sebuah afiliasi atau laman web lain yang mungkin kami kaitkan dengan yang tidak berada di bawah kawalan kami. Anda dinasihatkan untuk menyemak dasar privasi laman web dan pembekal perkhidmatan tersebut.

3. PENDEDAHAN
  • 3.1  Kami tidak menjual, mengedar atau menyewa Data Peribadi atau maklumat yang anda berikan atau didapati oleh SDAC daripada apa cara jua, kepada pihak ketiga melainkan jika dikehendaki oleh undang-undang, atau dengan izin anda.

  • 3.2  Kami mungkin mendedahkan atau memindahkan Data Peribadi atau maklumat kepada mana-mana penyedia perkhidmatan profesional pihak ketiga kepada kami, yang secara rasmi terlibat oleh kami untuk membantu kami menyediakan dan membekalkan laman web AdventistGiving Malaysia.

  • 3.3  Kami juga dapat membagikan Data Peribadi anda untuk mematuhi undang-undang dan peraturan relevan, untuk respon kepada “subpoena”, “search warrant” atau “lawful request” yang lain untuk maklumat yang kami terima, atau untuk melindungi hak kami.

4. PERLINDUNGAN MAKLUMAT
  • 4.1 SDAC berusaha untuk mengambil semua langkah yang munasabah dan praktikal untuk memastikan bahawa apa-apa maklumat peribadi atau data yang kami kumpulkan atau dimiliki dilindungi daripada kerugian, penyalahgunaan, pengubahsuaian atau apa-apa penggunaan tanpa izin atau tidak sengaja, akses, pendedahan, pengubahsuaian, pengubahan atau pemusnahan. Kami memastikan bahawa semua Data Peribadi yang dikumpul akan disimpan dengan selamat. Kami melindungi maklumat peribadi anda dengan menyekat akses kepada Data Peribadi, mengekalkan dan melaksanakan langkah-langkah untuk mencegah akses komputer yang tidak dibenarkan dan memusnahkan dan/atau menghapus maklumat peribadi anda apabila tidak diperlukan lagi.

5. MAKLUMAT HUBUNGAN UNTUK AKSES, PEMBETULAN DAN PERTANYAAN
  • 5.1 Anda boleh pada bila-bila masa selepas ini meminta akses kepada, atau meminta pembetulan Data Peribadi anda (tertakluk kepada bayaran yuran, jika berkenaan), atau hadkan atau hentikan pemprosesan Data Peribadi anda oleh SDAC, mengikut mana-mana yang berkenaan, namun tertakluk kepada pengecualian dan sekatan yang mungkin terkandung di bawah undang-undang yang relevan. Jika anda ingin berbuat demikian, sila hubungi: Attn: Pejabat Sekretariat Tel: 603 7984 7795 E-mel: secretariat@adventist.org.my Anda juga boleh menghubungi SDAC melalui butiran hubungan di atas jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan dengan Data Peribadi anda yang telah diberikan kepada SDAC.

  • 5.2  Sila ambil perhatian bahawa SDAC mempunyai hak untuk menolak permintaan anda untuk mengakses dan/atau membuat pembetulan kepada Data Peribadi anda setakat yang dibenarkan di bawah undang-undang yang relevan.

  • 5.3  Sekiranya berlaku perubahan dalam Data Peribadi anda, anda diwajibkan untuk menghubungi dan memberitahu SDAC dengan segeranya melalui butiran hubungan yang dinyatakan dalam perenggan 5.1 di atas.

6. UMUM
  • 6.1  SDAC berhak untuk meminda atau mengubahsuai Dasar Privasi ini dari semasa ke semasa.
  • 6.2  Dasar Polisi ini dikeluarkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat ketidakselarasan atau percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai/diberi keutamaan.